Hanmudo

Letterlijk betekent Hanmudo: de weg (=do) van de Koreaanse (=han) krijgskunsten (=mu). In het hanmudo worden dus de verschillende, belangrijkste Koreaanse krijgskunsten bij elkaar gebracht; taekwondo, hapkido en yudo. De grondlegger van dit redelijk nieuwe systeem, meester He-Young Kimm, beoefende in zijn jong jaren deze disciplines. Jaren later ontwikkelde hij hieruit het huidige hanmudo.

Hanmudo

In de uitvoering lijkt het hanmudo misschien nog wel het meest op het Hapkido, een vormzelfverdediging dat redelijk veel weg heeft van het Japanse Jiu-Jitsu. Een groot voordeel van het hanmudo is zijn duidelijke opbouw. De grote hoeveelheid technieken is gerangschikt in verschillende series, die op hun beurt weer telkens uit 12 bij elkaar horende technieken bestaan. De technieken zijn gericht op het effectief verdedigen tegen trappen, stoten, vastpakken en verwurgingen door middel van trappen, stoten, klemmen en worpen. Bij de uitvoering van de technieken wordt zo min mogelijk kracht gebruikt, maar werkt men vooral met zwaartekracht en de snelheid die voortkomt uit de aanval van de tegenstander. Voor de felbegeerde zwarte band moet men 18 series van 12 technieken beheersen; dat is iets meer dan 200 technieken!

Advertentie

Bij Yoo Sin bieden we hanmudo aan volgens de European Hanmudo Association, maar wel met een eigen sausje. We trekken namelijk ook graag de bokshandschoenen aan om lichtjes te sparren. Soms houden we het dan alleen bij boksen of kickboksen, maar regelmatig gaan we ook door naar de grond of passen we technieken toe die in de series voorkomen. Zo leer je ook wat praktischer de technieken toe te passen en leer je jezelf beter verdedigen. Ook bieden we aparte oefenvormen aan die gericht zijn op zelfverdediging in de praktijk.

Nieuwsgierig geworden? Kom een keer langs voor een gratis proefles of meld je direct aan! Naast hanmudo biedt Yoo Sin ook taekwondo aan.