Hanmudo is dé verdedigingssport van Nijmegen

Hanmudo is dé verdedigingssport van Nijmegen! Letterlijk betekent Hanmudo: de weg (=do) van de Koreaanse (=han) krijgskunsten (=mu). In het hanmudo worden dus de verschillende, belangrijkste Koreaanse krijgskunsten bij elkaar gebracht; taekwondo, hapkido en yudo. De grondlegger van dit redelijk nieuwe systeem, meester He-Young Kimm, beoefende in zijn jong jaren deze sporten. Jaren later ontwikkelde hij hieruit een verdedigingssport: het huidige hanmudo.

Hanmudo

Een duidelijke structuur

In de uitvoering lijkt het hanmudo misschien nog wel het meest op het Hapkido, een vorm van zelfverdediging dat redelijk veel weg heeft van het Japanse Jiu-Jitsu. Een groot voordeel van het hanmudo is zijn duidelijke opbouw. De grote hoeveelheid technieken is gerangschikt in verschillende series, die op hun beurt weer telkens uit 12 bij elkaar horende technieken bestaan. De technieken zijn gericht op het effectief verdedigen tegen trappen, stoten, vastpakken en verwurgingen door middel van trappen, stoten, klemmen en worpen. Bij de uitvoering van de technieken wordt zo min mogelijk kracht gebruikt, maar werkt men vooral met zwaartekracht en de snelheid die voortkomt uit de aanval van de tegenstander. Voor de felbegeerde zwarte band moet men 18 series van 12 technieken beheersen; dat is iets meer dan 200 technieken!

Advertentie

De geschiedenis van het Hanmudo

Hanmudo, ook weleens geschreven als Han Mu Do, is een Koreaanse verdedigingskunst die ontwikkeld is door He-Young Kimm. He-Young Kimm (geb. 1940) beoefende in zijn jeugd diverse Koreaanse vechtkunsten, met name Yudo en later ook Hapkido.

In 1963 emigreerde He-Young Kimm van Zuid-Korea naar de Verenigde Staten en ontwikkelde daar zijn eigen verdedigingssport die hij Hanmudo noemde. Dit betekent de weg van de Koreaanse krijgskunst.

In de trainingen wordt veel ligt de nadruk vooral op de verdediging tegen trappen en stoten, mes- of stokaanvallen, vastgrijpen aan kleding of lichaamsdelen. Alle technieken zijn gebaseerd op eenvoudige natuurwetten en zijn ontworpen om te werken zonder toevoeging van kracht of interpretatie. Snelheid, kracht en controle zijn allen opgenomen in de juiste volgorde en uitvoering van een techniek. Veel technieken zijn bovendien ook geschikt voor personen die minder sterk zijn. Dit maakt het mogelijk om jezelf te verdedigen tegen een sterkere tegenstander.

Hanmudo in Europa

In verschillende landen, waaronder Nederland, zijn Hanmudo scholen actief. Frans van Boxtel (8e dan) is degene die op Europees niveau het Hanmudo vertegenwoordigt. De landen waar Hanmudo op dit moment in Europa vertegenwoordigd wordt, zijn: Nederland, Engeland, Zwitserland, Frankrijk en Italië. Frans van Boxtel (8e dan) vertegenwoordigt Nederland. In Engeland staat Nikki Banham (5e dan) aan het hoofd van het Hanmudo. Philippe Fontaine vertegenwoordigt Frankrijk (4e dan). In Italië is dit Pietro Pinga (5de dan) en Ernst-Jan Rolloos (6e dan) is de leidinggevende van het Hanmudo in Zwitserland.

Hanmudo is bij Yoo Sin een complete zelfverdedigingssport

Bij Yoo Sin bieden we hanmudo aan volgens de European Hanmudo Association, maar wel met een eigen sausje. We trekken namelijk ook graag de bokshandschoenen aan om lichtjes te sparren. Soms houden we het dan alleen bij boksen of kickboksen, maar regelmatig gaan we ook door naar de grond of passen we technieken die in de series voorkomen praktisch toe. Zo leer je ook de technieken praktisch toe te passen en leer je jezelf beter verdedigen in wat meer realistische situaties. Daarnaast maakt dit de sport wat meer competitief en dat vinden we leuk bij Yoo Sin. Samen met het aanbieden van aparte oefenvormen die gericht zijn op zelfverdediging in de praktijk zorgt dit er voor dat Hanmudo bij Yoo Sin een complete vorm van zelfverdediging is.

Nieuwsgierig geworden? Kom een keer langs voor een gratis proefles of meld je direct aan! Naast hanmudo biedt Yoo Sin ook taekwondo aan.