Wat is Taekwondo?

Taekwondo is Koreaans en betekent letterlijk de weg van voet en vuist (tae = voet, kwon = vuist en do = weg). ‘Voet’ en ‘vuist’ hebben betrekking op de belangrijkste technieken in het taekwondo. Veel beentechnieken in allerlei variaties, gesprongen, gedraaid, dubbel of zelfs driedubbel. ‘Vuist’ staat voor allerlei armtechnieken gericht op aanval of als verdediging. Daarentegen wordt met ‘weg’ zowel de lichamelijke kant van het taekwondo bedoeld, als de persoonlijke ontwikkeling die elke taekwondoka doorloopt, van beginner tot gevorderde ofwel van witte band tot zwarte band. Oorspronkelijk speelden traditionele Koreaanse deugden als discipline en hoffelijkheid hierbij een grote rol. Echter ook in het huidige taekwondo staan normen en waarden als zelfdiscipline, respect voor de tegenstander en sportiviteit centraal.

Gezondheid, souplesse en vitaliteit tot op hoge leeftijd

Het hedendaagse taekwondo is een vorm van sportbeoefening waarbij enerzijds de oorspronkelijke oefenvormen behouden zijn gebleven en anderzijds nieuwe oefenvormen uit de moderne wedstrijdsport zijn toegevoegd. De oefenvormen zijn gestoeld op gebruik van het totale lichaam. Al naar voorkeur kan de beoefenaar meer accent leggen op de traditionelere oefeningen (o.a. zelfverdediging) dan wel op de op sparring gebaseerde oefenstof. In alle gevallen is het taekwondo een uiterst geschikte en uitdagende vorm van sportieve lichaamsbeweging waarmee men tot op hoge leeftijd gezondheid, souplesse, balans en vitaliteit kan realiseren.

Advertentie

Opvoedkundige betekenis

Door de expliciete aandacht voor respect en karaktervorming heeft de taekwondosport een extra betekenis voor de opvoeding en ontwikkeling van kinderen. De structuur en het karakter van de jeugdtrainingen maken dat kinderen meer vertrouwen ontwikkelen in zichzelf en sociaal-emotioneel weerbaarder worden.

Voor jong en oud

Taekwondo is geen sport uitsluitend voor jongeren. Integendeel! Taekwondo helpt bij uitstek het ouder wordende lichaam soepel, krachtig en weerbaar te houden. De trainingen vinden plaats in leeftijdsgroepen met ruimte voor een persoonlijke invulling. Doordat traint ieder op eigen niveau en maken toch allen vorderingen!

Individueel en toch sociaal

Taekwondo wordt onderricht in groepstrainingen. Hierbij heb je voortdurende de sfeer van “lekker sporten met elkaar”, zonder de verplichtingen zoals die er vaak zijn bij teamsporten of racketsporten. Je kunt binnen het aanbod van de vereniging zelf bepalen hoe vaak en wanneer je traint.

Advertentie

Sportieve uitdaging met karakter

Voor diegene die vooral de sportieve competitie zoeken is het wedstrijdtaekwondo de “place to be”. Spectaculaire technieken, snelheid, dynamiek en voldoende fysiek contact zijn de basisingrediënten van een taekwondo wedstrijd waarin sporters hun krachten meten. Door het gebruik van adequate beschermingsmiddelen worden blessures voorkomen en is de sport veilig.

Olympische roem

Het wedstrijdtaekwondo is sinds 2000 onderdeel van het allergrootste sportevenement ter wereld: de Olympische Spelen. Een aantal Nederlandse taekwondo sporters hebben deze unieke ervaring al kunnen ondergaan. Wist je ook dat twee van hen bij Yoo Sin getraind hebben?

Yoo Sin is aangesloten bij de Taekwondobond Nederland. Examens en wedstrijden worden volgens het reglement van deze bond gehouden. Dit biedt kwaliteit voor de manier waarop Yoo Sin taekwodno aanbiedt aan haar leden.

Nieuwsgierig geworden? Kom een keer langs voor een gratis proefles of meld je direct aan! Naast taekwondo biedt Yoo Sin ook hanmudo aan.